5 september 2007

Engels eten en bevoorrading voor het gezin


Ik kan niet anders dan iets te schrijven over de keuken in Engeland. Door velen afgeschilderd als de slechtste koks van Europa, hebben de Engelsen sinds een aantal jaren toch één van de beste restaurants van de wereld (http://www.fatduck.co.uk/) en hebben Nigella en Jamie hun volk leren koken. Een gemotiveerde huismoeder kookt echter haar eigen (organic) potje, dus heb ik mij de voorbije weken vooral beziggehouden met het zoeken naar goede ingrediënten. En dat is hier geen probleem, als je vééél geld hebt. Sainsbury's, de duurdere supermarkt, verkoopt zeer veel groenten en fruit, en heeft ook de 'organic' versies. Prei kost dan 2,99£, of zo'n 5 euro per kilo. Dan zwijg ik nog over broccoli of venkel (5£ per kilo). Bovendien zit alles in in heel wat plastic verpakt. Op zoek naar een gewone groenteboer, kom ik dan in een buurtje terecht, waar zowat iedereen als lunch een pak chips en een jacked potato eet. Ongelooflijk hoeveel kinderen er hier met een pak chips rondlopen op straat, zelfs 's ochtends om 9 uur. Tot daar de eetgewoonten van heel wat Engelsen.

Maar er is tegelijk ook heel wat aandacht voor 'gezond' eten. Op scholen, in kranten, en in de winkels is 'organic' of 'local' food echt een hype. Op zoek naar een vervanging voor het Leuvense voedselteam, is er dan deze superprofessionele en heerlijke homedelivery: http://www.abel-cole.co.uk/ of, nog veel leuker: een aantal 'pick-your-own' farms rond Oxford. Met de kindjes op zaterdagochtend naar de boerderij met onze laarzen, groenten gaan kiezen op het veld, eitjes en vlees kopen, nog een bakje frambozen plukken en dan in de tuin van de boerderij een tas thee drinken en de kinderen in de zandbak laten spelen... dat is pas fijn winkelen!

Dus wij eten hier heel lekker (al zegt de kok het zelf). En voor wie op bezoek komt: achter onze tuin ligt http://www.treehotel.co.uk/ met een heel goed internationaal restaurant (pakistaans, indisch) en onze babyfoon reikt tot daar!

Geen opmerkingen: